Izpaud savu jutekliskumu: ceļvedis seksualitātē un erotikā

Aiz loga un sirdi ir pavasaris, tapēc šoreiz raksts būs par erotiku, seskualitāti, jutekliskumu. Kurai gan negribētos pilnībā ļauties pavasarim un sagaidīt to ar baudu? Mūsu pašpārliecinātības trūkums, dažreiz arī zināšanu trūkums traucē mums ļauties mirklim, sajūtām un baudai. Parunāsim kā to var pārvarēt. Sevis iepazīšana un sava jutekliskuma izprašana ir svarīgi aspekti, lai uzlabotu attiecību, seksuālo un pat dzīves kvalitāti. Ir vērts nodoties sevis un šo jautājumu izpētīšanai.

Erotika un jutekliskums

Erotikas un jutekliskuma izprašana nav tikai šī brīža ātri pārrejošs jautājums. Tā ir ļoti svarīgs, gadsimtiem ilgi pētīta, celta gaismā, tad atkal nopelta, zaimota un apspiesta tēma, kas atkal un atkal rod ceļu atpakaļ. Katra sieviete sev ne reizi vien ir nonākusi pie jautājuma par savu seksualitāti. Šie jautājumi var būt: kapēc es nesasniedzu orgasmu?, kapēc mani interesēt anālais sekss?, kapēc mani uzbudina sievietes?, kapēc es nevēlos nodarboties ar seksu gaismā?, kapēc es gribu nodarboties ar seksu mašīnā? un līdzigi jautājumi.

Erotika pēc definīcijas ir māksla, kas attaino seksuālu darbību ar mērķi radīt seksuālu uzbudinājumu (Collins dictironary). Jutekliskums ir kāds vai kaut kas, kas rada patīkamu fizisko baudu, īpaši seksuālu baudu (Collins dictionary).

Gribētos sākt ar to, ka mums apkārt ir neiedomājams apjoms informācijas, ideoloģīju, aizspriedumu, mītu, un pat noteikumu saistībā ar erotiku un jutekliskumu. Taču tam nav nekādas nozīmes – katra sieviete ir unikāla. Nav vienotas patiesības, kas ir erotisks, seksīgs, juteklisks. Sociālās normas un apkārtejo spiediens var apspiest mūsu iekšējo seksualitātes izaugsmi un sevis izpēti. Tas var novest līdz pat tam, ka apspiežam savas sajūtas, savas vēlmes un savu jutekliskumu, lai tikai atbilstu kādām normām. Sastādot šo ceļvedi galvenā domā bija – atmet visus savus aizspriedumus un apkārtējo radītās normas un nododies sevis izpaušanā: tu esi seksīga tad, kad esi tu pati!

Jutekliskums un seksualitāte

Bieži vien mēs jaucam šos divus jēdzienus, kas ir vienas medaļas divas puses. Seksualitāte ir plašāks termins, kas ietver sevī visu, kas saistīts ar seksu, domām, sajūtām un darbībām, kas noved pie seksa. Seksualitāte ir dziļi personiska. Jutekliskums ir, savuārt, saistīts ar spēju izjust maņu radītos stimulus baudas sasniegšanai. Jutekliskums ir cilvēkam raksturīga īpašība – spēja baudīt – un tā bieži tiek pamesta novārtā.

Kad runājam ar jutekliskumu, lai sevi iepazītu, tev nav obligāti jānododas tikai un vienīgi seksam. Sava jutekliskuma izprašana ir daudz plašāka. Mēģini izbaudīt regulāri to, ko tu dari un sajūti. Ēdiens ir viens veidiem, ka izprast un arī attīstīt savu jutekliskumu. Izbaudi šokolādes gabaliņu, vai tējas krūzi, pirmās zemenes – izvēlies pati – un mēģini sajust izjūtas un baudu, ko rada šis mirklis. Ļauj saules stariem sildīt tavu seju un vējam noglāstīt tevi. Klausies apkārt esošajās skaņās. Neanalizē, nedomā, nepretojies. Tikai ļaujies. Kad esi gatava, sāc izjust laiku ar sevi, pieskārienus sev, sava ķermeņa reakciju. Vēlak to dari ar savu partneri. Tā tu attīstīsi savu jutekliskumu, un arī izpratīsi, kas tev patiešām patīk un ko tu vēlies.

Pieminējām erotiku. Ar to mēs nedomājam porno, lai gan arī tam ir sava vieta, laiks un nozīme. Pētot savu jutekliskumu, pievērs uzmanību, kas veicina tavu jutekliskumu. Erotika ir māksla. Romantiska filma (kura gan neatceras Emanuelu?), māklas darbs, erotiska apakšveļa, sveces guļamistābā, rozes ziedlapiņas vannā, mazs prieciņš paslēpts kaklarotā… Ienes savā dzīvē to, kas tev rada noskaņu, atgādina par baudu, liek tev atcerēties savas sajūtas. Dod sev laiku uzpklaukt savām sajūtām.

Aizspriedumi, mīti un normas

Tu esi ļāvusies savām sajūtām. Kādā brīdi var (un visticamāk tā arī notiks) radīsies šaubas, vai ar tevi viss ir kārtībā. Sajūtas, vēlmes un domas, kas tev rodas/radīsies, neatbilstīs tam, ko mācija mamma, rādija filmā vai stāstija draudzne. Tas ir laiks uzdot sev jautājumu: no kurienes man ir viedoklis par to, kas ir “normāls”, “pieņemams”, “pareizs”? Un pēc tam uzdod jautājumu: kapēc es nespēju ļauties savām sajūtam un ierobežoju sevi ar apkārtējo izveidotām “normām”?

Tu esi unikāla. Arī tavas sajūtas, vēlmes un vajadzības ir unikālas. Par laimi mēs dzīvojam laikā, kad viss ir atļauts. Tapēc visas “normas” ir tikai mūsos, un tikai mēs sevi ierobežojam. Nebaidies uzdot sev jautājumus un paplašināt savas “normas”, ja tas tev sniedz baudu.

Prieks, ka tu lasi šos rakstus. Mēs mēģinam atvērt visiem mums ceļu uz dzīvi, kura pildīta ar baudu un apmierinājumu. Sevis izprašanai liela nozīme ir sevis izglītošanai. Izlasi grāmatu, lasi rakstus, skaties video – mācies par sevi.

Pašapziņas stiprināšana

Jutekliskums, kā jau noprati, nav kaut kas ārējs. Tās ir tavas sajūtas. Pašapziņai un pašvērtējumam ir liela loma. Tapēc iekļāvam ceļvedī dažas idejas par to kā stirpināt savu pašapziņu:
- Rūpes par sevi: sevis košanas rituāli, vannas, laiks ar sevi, joga – viss, kas ļauj tev nodoties savu vēlmju un vajadzību apmierināšanai
- Pozitīvas domas: afirmācijas ir lielisks veids kā sev atgādināt, ka esi unikāla, jutekliska, seksīga, skaista un iekārojama.
- Ārējas jutekliskuma izpausmes: ļauj savam jutekliskumam būt arī redzamam - drēbes, kas liek tev justies labi; lietas, vietas un cilvēki, kas viecina sevis izpausmi.

Jutekliskumam nav nedz vecuma, nedz dzimuma. Nekad nav par vēlu sākt sevi izprast un sevi izpaust.

Noslēgumā

Sava jutekliskuma izpršana un attīstīšana ir ļoti svarīga. Ne tikai labākam seksam. Bet gan savas dzīves izbaudīšanai, savas pašapziņas stiprināšanai un dzīves kvalitātes uzlabošanai. Tu esi tā vērta, lai tieši tavs unikālais jutekliskums izpaustos. Tu esi tā vērta, lai baudītu dzīvi.